rejestracja

Finansowanie

Projekty

Fundamenty

Stropy

Ściany

Przegrody

Dachy

Okna

Drzwi

Podłogi

Schody

Izolacje

Instalacje

Wyposażenie

Bramy

Ogrodzenia

Tarasy

Ogrody


Budynek zrównoważony pod każdym względem

image

Nowy budynek mieszczący biuro i laboratorium Instytutu Fraunhofera ds. cykli materiałowych i strategii zasobów (IWKS) w pełni odzwierciedla charakter instytucji oraz prowadzonych przez nią badań. Rozwiązania fasadowe Schüco stanowią ważny element zrównoważonej koncepcji architektonicznej.



Instytut Fraunhofera ds. cykli materiałowych i strategii zasobów w Hanau zajmuje się na co dzień badaniami nad nowymi procesami i technologiami pozwalającymi na lepsze gospodarowanie surowcami oraz materiałami stosowanymi i produkowanymi w branży przemysłowej. Celem jego działań jest stworzenie zamkniętego obiegu materiałów, w którym nie powstają prawie żadne odpady, dzięki wtórnemu odzyskowi i recyklingowi surowców lub zastępowaniu ich odnawialnymi substytutami. Nowy budynek został zaprojektowany jako wizytówka organizacji, a jednocześnie pierwszy element mającego powstać w tym miejscu kompleksu badawczego Fraunhofer Science Park. Obiekt uzyskał certyfikację w Systemie Oceny Zrównoważonego Budownictwa BNB, który uwzględnia sposób projektowania. Projektanci oparli się głównie na tradycyjnych rozwiązaniach technicznych, takich jak np. chłodzenie dzięki naturalnej cyrkulacji powietrza w atrium, pozyskiwanie ciepła z uzysków słonecznych oraz maksymalne wykorzystanie naturalnego światła. Umożliwiły to okna Schüco w standardzie pasywnym.


Estetyczna, modularna konstrukcja
Nowy budynek Instytut Fraunhofera ds. cykli materiałowych o powierzchni 2600 m2 zaprojektowano na potrzeby zespołu projektowego, który obecnie liczy 80 osób. Obiekt zlokalizowany na przestronnej, wypełnionej naturalną zielenią działce, został podzielony na moduły o odmiennym przeznaczeniu, wysokości i powierzchni. Główny budynek to wolnostojąca, modułowa konstrukcja, która w razie potrzeby umożliwia dalszą rozbudowę. Poszczególne części, takie jak biuro, laboratorium, warsztat i pilotażowy zakład produkcyjny, zostały umieszczone w trzech innych budynkach, których kształty i wymiary dopasowano do pełnionych przez nie funkcji. Wszystkie z nich są ze sobą połączone osią komunikacyjną w postaci zabudowanych łączników. Główny budynek został wzniesiony na bazie prostokąta i mieści w sobie biura oraz przestrzenie wspólne, takie jak, sale seminaryjne, aneksy kuchenne oraz część wypoczynkową. Wszystkie te strefy zostały zgrupowane wokół trójkondygnacyjnego atrium z przeszklonym dachem. Część mieszcząca laboratoria to płaska struktura zlokalizowana wzdłuż łącznika, zaś warsztat po drugiej stronie osi komunikacyjnej wyraźnie odróżnia się od pozostałych części dachem pilastym. Ponieważ mieści on duże przyrządy miernicze i stanowiska badawcze, jest on wysoki na dwie i pół kondygnacji.


Odnawialne technologie i materiały
Wszystkie fasady budynku zaprojektowano jako konstrukcje wentylowane od tyłu. Moduły mieszczące laboratorium i warsztat zostały wykończone panelami ze stali ocynkowanej, natomiast główny budynek – okładzinami włóknowo-cementowymi. Okna wstęgowe w certyfikowanym systemie pasywnym Schüco AWS 120 CC.SI zapewniają maksymalne doświetlenie biur, zaś wysoko izolowana stolarka Schüco AWS 75.SI+ - laboratoriów. Przeszklone łączniki zostały zrealizowane w ciepłym aluminiowym systemie słupowo-ryglowym Schüco FWS 50.HI, który zapewnia imponujący efekt przenikania się wnętrza z otoczeniem. Ponieważ instytut skupia się na recyklingu i cyrkularnych obiegach materiałów, użyte do budowy jego nowej siedziby rozwiązania musiały być zgodne z tymi koncepcjami. Wymagania te spełniają okna AWS 75.SI+ oraz AWS 120 CC.SI z certyfikatem C2C Silver. Certyfikowane rozwiązania mogą być zdemontowane i wprowadzone z powrotem do obiegu materiałów. W procesie ich produkcji stosowane są przyjazne środowisku substancje oraz energia odnawialna. Pasywne okna AWS 120 CC.SI posiadają ponadto wbudowane żaluzje lamelowe CCB, które pozwalają na łatwe kontrolowanie dostępu światła. Położenie lamel między szybami z jednej strony chroni je przed czynnikami pogodowymi, a z drugiej zapewnia łatwe mycie okien. W ten sposób rozwiązanie to w pełni odpowiada wymaganiom zrównoważonego rozwoju

 



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Schüco International Polska Sp.z o.o.

E-mail: schueco@schueco.pl

WWW: www.schueco.pl

Tel: +48 46 858 32 00
Fax: +48 46 858 32 01
Adres:
Żelechowska 2
96-321 Siestrzeń k/Warszawy

Katalog Firm

  • Salus Controls

    SALUS Controls jest częścią Computime Group Limited z siedzibą w Hong-Kongu,…
  • iBros technic

      W branży HVAC działamy już od kilku lat. Zajmujemy się dystry…
    iBros technic
  • Emiter

    Emiter  – dbamy o dostęp do czystej energii i najnowszej technolog…
    Emiter

Produkty
dodaj+ «»

Forum